Soorten PVC vloeren


Lijm/Dryback PVC vloer

Bij een verlijmde PVC vloer (ook wel dryback genoemd) worden de PVC stroken op de geëgaliseerde ondergrond vastgelijmd. Omdat verlijmd PVC zo dun is (2 tot 3mm) heeft u het beste rendement met vloerverwarming. Daarom wordt deze vorm van PVC het meeste gekozen in woningen waar vloerverwarming aanwezig is.

Klik PVC vloer

Bij een Klik PVC vloer worden de stroken net als bij laminaat in elkaar geklikt . De stroken zijn iets dikker en duurder dan de standaard stroken. Uw ondergrond hoeft vaak niet geëgaliseerd te worden omdat de Klik PVC stroken oneffenheden makkelijk aankunnen. Ook kunt u een klik-PVC vloer gemakkelijk zelf leggen.

Er zijn 3 verschillende soorten klik PVC:

  1. Volkern klik PVC: de gehele strook is gemaakt van PVC, inclusief de klikverbinding.
  2. HDF/Kurk klik PVC: het PVC is aangebracht op een HDF en kurk laag, de bovenste laag is PVC.
  3. Rigid core klik PVC: het PVC is aangebracht op een WPC of SPC laag vaak met een kurk of rubberen rug.

Volkern PVC


Kurk PVC


Hybride PVC

Losleg/Loose Lay PVC vloer

Losleg PVC vloeren worden ook wel loose lay of self laying floors genoemd. Deze vloer wordt zwevend gelegd op de ondergrond. De stroken zijn net als bij de Click PVC vloeren iets dikker dan de standaard PVC stroken. Er zal dubbelzijdig tape of met een roller een laag anti-slip rondom aangebracht worden op de ondervloer zodat de stroken niet verschuiven.

Zelfklevende PVC vloer

De naam zegt het al bij dit type PVC vloer. Deze stroken zijn voorzien van een zelfklevende onderkant die vrijkomt na het lostrekken van de beschermfilm. Daarna kunt u de PVC stroken gemakkelijk op de geëgaliseerde ondervloer leggen. Het voordeel is dus dat er geen dure lijm aangeschaft hoeft te worden. Het nadeel is dat de stroken heel snel loslaten en er snel kieren ontstaan. Dit type vloer voor meestal bij bouwmarkten verkocht. Het is niet te adviseren om voor deze PVC variant te kiezen.

Welke soort PVC vloer moet ik kiezen?

Als u net nieuw bent met PVC kan de hoeveelheid informatie overweldigend zijn. Maar eigenlijk is de keuze redelijk snel gemaakt.

Heeft u vloerverwarming? Ja.
Wilt u het best mogelijke rendement? Ja.

Kies dan voor verlijmd PVC.

Mocht u voor een klik-variant gaan en niet uit de keuze komen:

Zijn er grote temperatuurschommelingen in de ruimte? Ja.

Ga niet voor volkern PVC, de klikverbinding kan losraken. Kies voor Kurk, WPC of SPC klik-PVC.

Is de ruimte vochtig?
Kies voor een PVC variant zonder MDF of HDF in een van de tussenlagen.