Informatie vloerverwarming

Wij leveren zelf geen vloerverwarming. Deze pagina is puur informatief*

*Mocht u vloerverwarming willen aanschaffen, verwijzen wij u door naar http://www.thermo-garant.nl/

Achtergrond informatie vloerverwarming

Hoe wij de warmte in huis ervaren, hangt af van de temperatuur en de verdeling van de warmte in de ruimte. Bij radiatoren wordt de omliggende lucht verwarmd. De verwarmde lucht stijgt naar het plafond en verzamelt zich daar totdat deze is afgekoeld. Vervolgens zakt de lucht weer naar beneden, wat tot storende luchtbewegingen leidt. In combinatie met de koude vloer ontstaat een onaangenaam gevoel: de temperatuur wordt als te laag ervaren. De thermostaat wordt hoger gezet en de verwarmingskosten stijgen.

Bij vloerverwarming en PVC vloeren wordt de warmte gelijkmatig door de hele vloer afgegeven.

De stralingswarmte verwarmt de voeten, wat een behaaglijk gevoel geeft. Door het grote verwarmingsoppervlak en de gematigde vloertemperatuur ontstaan maar kleine luchtbewegingen. Er wordt minder stof verplaatst en er ontstaat een aangenaam temperatuurgevoel bij een goede luchtvochtigheidsgraad.

Vloerverwarming en PVC

Vinylstroken en –tegels (ook bekend als PVC vloeren) worden in steeds meer woningen toegepast. Logisch, deze PVC vloeren bieden namelijk vele voordelen. Ze hebben een natuurlijke uitstraling, bieden een aangenaam woon/werkklimaat en zijn makkelijk in het onderhoud.

Daarnaast zijn PVC vloeren vloeren comfortabel en praktisch in het gebruik. Door de waterbestendigheid kunnen ze worden toegepast in vochtige ruimtes én zijn ze makkelijk te reinigen. Hoge slijtvastheid en tot 15 jaar garantie. Bovendien zijn PVC vloeren geschikt voor vloerverwarming en –koeling.

De designvloeren van mFLOR bieden daarmee optimale vloeroplossingen. De warmteweerstand hiervan bedraagt namelijk ca. 0,013 m2K/W. In combinatie met de meest gebruikte ondervloeren wordt onder de aangegeven norm gebleven, waardoor toepassing bij vloerverwarming en –koeling mogelijk is.

Denk eraan dat u niet een te goedkope PVC vloer moet nemen voor uw vloerverwarming. De extreem goedkope varianten, voornamelijk X-merken, hebben namelijk een risico te verkleuren. Goedkoop kan dus duurkoop worden.

Bij alle merken die wij verkopen op FrieslandPVC loopt u dit risico niet, mits u voldoet aan de door de fabrikant opgegeven voorwaarden. Dit komt erop neer dat de oppervlaktetemperatuur van uw PVC vloer nooit de 28°C mag overschrijden.

Warmteweerstand

De warmte van de PVC vloer en vloerverwarming wordt afgegeven aan de omgeving. Deze warmteoverdracht vindt plaats door de ondervloer en de vloerbedekking heen. De ondervloer met vloerbedekking heeft een vertragende werking op de warmte overdracht, welke afhankelijk is van de isolatiewaarde van de materialen boven de vloerverwarming. Bepalend is de warmtegeleidingcoëfficiënt (λ) en de dikte van het materiaal. Deze warmteweerstand (ook wel thermische weerstand genoemd) kan men uitrekenen met de volgende formule:

De warmteweerstand wordt uitgedrukt in m²K/W.

Voor een goede warmteoverdracht wordt als richtlijn voor de hoofdverwarming in het algemeen aangehouden: 0,14 m2K/W. Een ideale combinatie PVC vloeren en vloerverwarming.

Bij de technische specificaties van elke ondervloer en elke vloerbedekkingen dient hiervoor steeds de juiste warmteweerstand van het product te worden aangegeven (ISO 8302). Door de waarden hiervan voor vloerbedekking én de ondervloer bij elkaar op te tellen, kan worden bepaald of deze combinatie geschikt is voor het gebruik van vloerverwarming. Immers, de uitkomst hiervan mag maximaal de hierboven aangegeven norm bedragen.


http://www.thermo-garant.nl/